marți, 22 februarie 2011

TED si o noua viziune asupra cancerului

TED blows my mind.

Vreau sa va vorbesc despre TED, dar mai ales despre una dintre discutiile lor despre cancer.
TED vine de la Technology, Entertainment, Design, si reprezinta o organizatie non-profit dedicata ideilor care merita a fi circulate (ideas worth spreading). Cei mai buni profesionalisti din variatele lor domeniile de activitate se aduna si discuta aspectele curente ale lumii, incercand sa ofere perspective si valori. Site-ul lor ofera videoclipuri cu prezentari pentru publicul larg, si este perfect pentru oricine doreste sa isi provoce mintea la mai nou si la mai bun.




Am aflat despre TED in anul II, dar abia acum am gasit o discutie pe care sa imi doresc sa o prezint si spre care sa directionez putina atentie. Ca orice prezentare TED, se adreseaza unui public inteligent dar nespecializat. Nu e nevoie sa fii student la medicina ca sa intelegi.
Discutia de aproximativ 20 min o gasiti la aceasta adresa:
Eva Vertes looks to the future of medicine
(puteti seta subtitrarea si in romana)

Videoclipul m-a provocat spre o noua perspectiva asupra cancerului. Acceptiunea clasica prezinta tumorile ca o diviziune celulara continua care scapa controlului imun si inlocuieste treptat celulele normale. Viziunea Evei se refera la un raspuns de reparare al organismului a unei leziuni initiale, raspuns care ii scapa ulterior de sub control. Si la faptul ca ar trebui sa ne concentram atentia spre a manipula cancerul in loc de a incerca sa-l exterminam. Comparand cancerul cu o infectie, pare mai normal sa eliminam un agent cauzal extern (bacteria), decat unul intern dat fiind ca si celulele canceroase fac parte tot din organismul nostru.

Si abia acum vine ideea dusa la extrem (suna mai bine far-fetched). Daca reusim sa manipulam celulele canceroase am avea la dispozitie o arma uluitoare impotriva majoritatii bolilor. Oriunde ceva nu functioneaza corect am avea posibilitatea sa ne "fabricam" un nou tesut sanatos. Potentialul ar fi nelimitat.
Eva ofera chiar o prima idee despre cum sa incepem. Studiind tesutul cel mai rezistent la cancer si la metastazele sale : muschiul, ne vorbeste despre o substanta secretata de acesta. Substanta capabila de a transforma celule mai putin specializate in celule musculare. Adica celulele canceroase devin musculare, fiind practic recrutate in tesut.

Dupa ce mi-am petrecut acest semestru invatand despre cancer la diferite materii, toate bazate pe acceptiunea clasica, aceasta perspectiva m-a zdruncinat. Eva a stiut ce sa faca, a pornit de la zero si si-a pastrat orizontul deschis pentru orice idee, oricat de nebuneasca i s-a parut. Am putea da vina pe varsta ei atat de intimidant de frageda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu